Händelser, tankar och stora ord under året

tvåtusenelva är ett vanligt år som började en lördag i den gregorianska kalendern. FN har utropat tvåtusenelva till skogsåret och kemiåret.
Det här är mitt tvåtusenelva
Januari är årets första månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 1:a till 31:a dag.
I Januari var varenda hustak täckt av snö och himlen glödde. Jag inveg det nya året i en vacker stad vid namn Vetlanda. Spenderade oräkneligt många timmar i ett fantastiskt kök tillsammans med alla domdär som kan få mig att le.
Spenderade en annan fin natt i ett hus i Hult tillsammans med fina flickor och datorer.
Jag funderade över vad motsatsen till svindel är och fotograferade mig själv i svartvitt. Jag var rädd för himlens höjd och för var jag skulle gömma mig om en bit av den föll. Jag saknade fortfarande gamla vänner och hittade alldeles för mycket minnen i snödrivorna. Jag längtade efter morgondagen samtidigt som jag saknade gårdagen och undrade varför man inte kan leva i nuet. Analyserade varför vi vet hur livet fungerar på DNA-nivå men inte vad det har för mening. Kände mig allt för beroende av mätvärden och siffror och längtade efter salta stänk från västkusten. 
Jag drömde om att inte behöva vara en superhjälte.
Februari är årets andra och kortaste månad och har 28 dagar (29 under skottår) Den innehåller årets 32:a till 59:e dag (32:a till 60:e under skottår)
Februari var måndaden då snön började smälta lite och gräset blev synligt för första gången sen Oktober.
Firade min bästa väns födelsedag tillsammns med andra elever från NV
Bakade även en tårta till hennes födelsedag som vi spenderade på allra bästa sätt i min soffa
Februari var en fin månad. Jag drömde om att få sig mig själv med en annan blick och skrev långa kärleksförklarningar. Jag snubblade till skolan genom en värld täckt av is och hade tappat bort alla ord med inspiration. Jag flydde verkligheten i marränger och oräkneliga koppar med te. Gömde mig för fysikformler på café och drömde om sommaren. Snöflingor och skånska biologiglosor virvlade i huvudet. Solen sken och det var 14 minusgrader.
Spenderade en natt i Huskvarna med fina pojkar och datorer. Var lyckligare än på länge och levde sådär på riktigt du vet.
Mars är årets tredje månad och har 31 dagar. Den innehåller årets 60:e till 90:e dag (61:a till 91:a vid skottår)
I Mars kom våren på besök och vi gladdes över cykelturer med vänner på pakethållaren och grustäckta vägar. Regnet började falla och jag själv stog fortfarande upp. Innan Mars hade jag varit rädd att falla innan regnet, men jag stog upp, men ryggen rak.
Jag fotograferade nakna trädgrenar som spretade mot en marsgrå himmel.
Jag lämnade vättern bakom mig tillsammans med mamma och solens sista strålar. Fikade på café med solen i ögonen och höll med Lars om att naturens lagar för en gångs skull var i balans.
Jag tänkte fysiklektonstankar i stil med dessa:
Jag har hört att det är endast tyngdkraften som påverkar en kropp. Bara det, allt annat som påverkar oss är enbart känslor. Och känslor kan man dölja och trycka ner. De är inte konstanta eller konsekventa. Endast tyngdkraften påverkar en kropp. Allt annat kan du döva. Tänka bort. Trycka ner. Dölja. Eller? Funkar det så? Allting faller ju lika fort mot jorden utan luftmotstånd. När jag faller faller jag inte ensam. Jag faller i precis samma takt som alla andra. Allt annat.
Och tvivlade på om kärlek var praktiskt genomförbart. Fascinerades av jordens dragningskraft, och tvivlade nog även lite på denna. Hittade lösningar till mina trassliga ord i meningar samansatta av herr Winnerbäck och oroade mig över sprickor i min fasad som en vän upptäckte. Blev skrämd av hur mycket av mig han faktiskt kunde se, men kände mig samtidigt trygg med hans insikter.
Var rädd för blåsten om natten och åt vofflor med min bästa vän om dagarna.
Blev förvirrad på kärleken och fick slut på ord. Vandrade kalla gator fram mellan två pojkar och stjärnorna som tak. Åkte förvirrade tåg fram och tillbaka utan slutstation.
Blåste såpbubblor på min bästa väns garagetak och steg upp från jorden för en sekund. Vi fyllde Eksjö med bubblor och drack te.
April är årets fjärde månad och har 30 dagar. Den innehåller årets 91:a till 120:e dag (92:a till 121:a vid skottår)
I April susade jag ner för skidbackar och änvände inget annat än raggsockar och mjukisbyxor på en vecka. Irriterade mig på små barn och längtade hem. Trivdes och saknade närhet. Ljög om värme och skakade av kyla om nätterna. Osynliga tårar på en välkänd balkong med en ovanlig utsikt.

Uppskattade en klok vän mer än på länge och spenderade nätterna på en annan väns golv tillsammans med en fysikbok och godisnappar.

Började tina min frusna vintersjäl tillsammans med min vän och ofantliga mängder av te och kakor. Vårsolen vågade sig fram genom molntäcket och vi öppnade altandörren för våren.





Besökte Stockholm och min trygghet i form av min moster tillsammans med resten av min familj. Åt middag på stenar i havet och funderade på Sveriges oskrivna lagar om tysta kolektivtrafiksresor bredvid okända medmänniskor.

Åt sommarens första kulglass tillsammans med min bästa vän och inveg den numera torra gräsmattan med att hjula. Drack fortfarande te med smak av livslust, men det behövdes inte längre. Livet glödde uatn hjälp av solen och jag flög.

Maj är årets femte månad  och har 31 dagar. Den innehåller årets 121:a till 151:a dag (122:a till 152:a vid skottår) I Maj kände jag mig instäng i en alldeles för liten låda tillsammans med alldeles för mycket känslor. Längtade bort och spädde ut mina känslor med osäkerheten från översta hyllan i garderoben.
Drömde om fladdrande sommargardiner och vandrade i en dimma av besvikelse. Insåg att tomma ord aldrig kommer ändra sanningen.

Fotograferade årets första vårblommor och blandade ut vattenpölar med pollen och tårar. Spenderade lyckliga dagar med min bästa vän och hennes syster. Kände att jag befann mig på precis rätt ställe med min hand i Hans när vi vandrade mot solen. Passade perfekt in i en väns öppna famn och skrattade mer än på länge. Tittade på fotboll i solskenet och beundrade världen från 147 meters höjd tillsammans med främlingar och gnissel från tågvagnar.


Skapar mig en egen måne utanför sovrumsfönstret och går till skolan utan motivation att beräkna höjden i en triangel eller ta reda på Flours elektronegativitet. Byter kemiböcker mot glass och läser om kovalenta bindningar under stjärnorna.
Flyger ner för gatorna i mitt eget paradis och har svårt att hitta ord för att beskriva lyckan över Hans hand i min.
Stressar igenom livet eftersom jag inbillar mig att det inte finns tillräckligt med tid och flyr från allt. Har svårt att fokusera eftersom solen lyser och jag är lycklig. 
Uppskattar min bästa vän precis lika mycket som hon förtjänar och livet susar fram av lycka.
Fyllde sjutton år och lät livet rulla på.


Juni är årets sjätte månad och har 30 dagar. Den innehåller årets 152:a till 181:a dag (153:e till 182:a vid skottår)
I Juni flydde jag verkligheten med min bästa vän hem till mitt paradis på västkusten. Blandade ut livet med saltvatten och grillade marshmellows.




Förvred verkligheten genom en kameralins tillsammans med min bästa vän på vår plats precis under regnbågen och slutade skolan för sommaren. Spenderade en fantastisk kväll på en köksbänk tillsammans med Honom och fantastiska vänner. Diskuterade livet i allmänhet under bussresor och mådde utmärkt.
Spenderar likadana dagar på jobbet och livet känns helt plöstligt inte på rutin, men redan gjort. Drömde om varma sommarkvällar med engångsgrillar och vänner, och hann med att uppleva en av dessa.


Juli är årets sjunde månad och har 31 dagar. Den innehåller årets 182:a till 212:e dag (183:e till 213:e vid skottår)
I Juli drömde jag om ensamhet och närhet. Stressade mellan arbeten och måsten. Drömde om sommaren och hann inte med någonting.

Augusti är årets åttonde månad  och har 31 dagar. Den innehåller årets 213:e till 243:e dag (214:e till 244:e vid skottår)
I Augusti tvivlade jag på tillit och försökte parera mellan kärlek, måsten och vänskap. Tappade bort halva min själ i huvudstadsvimmel och trodde att min pacemaker slutat ticka. Fick bekräftelse om att mitt hjärta skulle fortsätta slå och uppskattade vänskapen mer än på länge.

Jag siktade på månen, för att jag fick lära mig att om jag missar så landar jag bland stjärnorna.
Jag fick komma hem till min trygga hamn och mitt andra hem i Falkenberg. Levde tillsammans med salta stänk från havet och vass i två veckor. Flydde verkligheten och måsten. Trivdes när himlen speglade havet grått och kände mig mer hemma än på länge.
Jag fotograferade suddiga festivalbilder i Linköping med min bästa vän, och lämnade inte en millimeter av staden utanför min kameralins.


Dunkade i takt till musiken med hundratals kroppar på stadsfesten och kände musiken precis överallt.

September är årets nionde månad och har 30 dagar. Den innehåller årets 244:e till 273:e dag (245:e till 274:e vid skottår) Kvällen innan September cyklade jag barfota genom staden och njöt av årets sista sommarkväll samtidigt som jag såg fram emot stickade halsdukar och eftermiddagar på café. Jag såg min farbror uppleva det jag drömmer om allra mest. Han fick kasta sig ur ett flygplan och falla genom luften på det mest fantastiska sätt.

Undvek ungdomar som trotsade regnet och kände oss som pensionärer när marknaden besökte staden. Kokosbollar blandades med regn och marriannelundsgodis.
Jag spelade volleyboll tillsammans med mina favoritflickor på en alldeles för sandig plan, alldeles för sent på kvällen och alldeles för nära inpå höstens kyla.

Jag förlorade Honom men överlevde detta också. Jag tog emot fyrahundra slag, men reste mig med ryggen rak och gick fyratusen steg. Melissa Horn fick döva tystnaden om natten, och fysikboken höll mig sysselsatt om dagarna.

Oktober är årets tionde månad  och har 31 dagar. Den innehåller årets 274:e till 304:e dag (275:e till 305:e vid skottår) I Oktober oroade jag mig för var jag skulle ta skydd för den bit av himlen som trillat. Jag fotograferade böcker i svartvitt och levde sådär på låtsas ni vet.


Svävade på rosa moln i drömmar om framtiden och såg regnet fylla gatorna.

Jag vandrade omkring bland dessa regnblöta gator tills solen försvunnit och mörktet gömde mig. . Sov på lektionerna och läste det jag missade om nätterna. Dagar flöt samma och bildade samma färg som den mjölkgrå himlen. Livet susade förbi i en behaglig takt och jag nöjde mig med det. Längtade lite efter solen. Men blev hög bland julglittret på ÖB. Såg fram emot lediga dagar med tekoppar och halsdukar.
Min vän fyllde varje cell av mig med lycka och solen sken.

November är årets elfte månad  och har 30 dagar. Den innehåller årets 305:e till 334:e dag (306:e till 335:e vid skottår)
I November vandrade jag runt och sparkade torra löv, längtade efter lata dagar utan måsten och gick en kurs i fotografering. Vet inte riktigt om jag utvecklades till en fotogafr under denna kurs, men det var iallafall trevliga stunder i en källare om måndagskvällarna.


Jag levde i en värld som glödde när jag tog mig till skolan i soluppgången och gick hem i solnedgången. Fotograferade brusiga bilder i en mjölkgrå stad och hade en skoluppgift som gick ut på att skriva en uppsats som sig själv. Det var en uppgift som passade mig fint och jag trivdes. Trivdes på min bästa väns golv där vi vände ut och in på sanningen. Livet flöt som kylskåpskall mjölk och dagarna speglades i en himmel av samma nyans.


Jag bakade årets fösta lussebullar, gick på julskyltinign bland tusentals glittrande ljus och längade efter julen.
Jag spenderade några timmar med glögg på jobbet och täckte allt med silverglitter. Julen närmade sig på riktigt och alla ljuspunkter fick mitt blod att bubbla.



December är årets tolfte och sista månad och har 31 dagar. Den innehåller årets 335:e till 365:e dag (336:e till 366:e vid skottår)
I December vandrade jag runt på gatorna i Eksjö och blev hög bland all julstämning. Bakade årets pepparkakor vid mormors köksbord precis som jag alltid gör och trivdes så bra. Drack te med smak av lyckliga gator vid min väns köksbord och våndades över fysikprov. Lät mina tankar halka ikapp med fötterna på den nu isbeklädda marken och fick ingenting att fastna.

Önskade att jag levde i en sån där snökula ni vet. Där snön alltid faller lagom långsamt i stora flingor. Fick reda på att en person i min ålder kan ungefär 60 000 ord, och förundrades över varför jag aldrig lyckas hitta rätt bland alla dessa.

Hittade min plats under julgranen där man kan ligga och titta upp och känna sig lite som att man lever bland Piff och Puff på julafton. Publicerade stora ord som legat i ett lösenordskyddat word-dokument och kände mig relativt lättad. Studsade hem på snötäckta trotoarer tillsammans med Melissa Horn och kände mig lätt. Så lätt att jag skulle kunna trotsa Newton och flyga.


Detta var mitt år, och jag hoppas att ni är med mig även nästa :)
Jag hoppas att ni kan hitta rätt och känna igen er i några av mina trassliga ord och tankar.
God jul och gått nytt år till alla där ute!
Allmänt | | Kommentera |
Upp